Wednesday, January 13, 2010

Sentiasa Positif!

Saya sering berkongsi dengan audien mengenai baik sangka sama ada sesama makhluk bahkan yang lebih utama kepada Allah. Setiap kejadian dan peristiwa yang menimpa kita adalah merupakan suatu ketentuan yang terbaik dari Allah buat kita pada masa tersebut. Namun akal kita yang menilai baik dan buruk itu sukar menerimanya. Namun, setelah berlalu beberapa tempoh masa, akhirnya yang berlaku itu mengundang jutaan manfaat buat kita, lalu keluarlah ungkapan 'nasib baik' daripada mulut kita.

Maha Pengasih dan Penyayangnya Allah kepada hamba-hamba-Nya tidak membebankan kita melainkan sesuatu yang terbaik dan yang mampu untuk kita pikul. Renungi firman-Nya dalam surah Al- Baqarah ayat 286 :

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami.

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Berilah kemaafan kepada kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami, Maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."

Bagaimana menjadikan diri kita sentiasa positif dan bersangka dengan sangkaan yang baik kepada Allah SWT?

1. Kenalilah siapa diri kita. Sebagai hamba kepada Yang Maha Berkuasa, apalah daya kita menentukan sesuatu mengikut kehendak diri kita, sedang diri kita adalah milik Allah SWT.

2. Berlapang dada dengan keadaan senang dan sulit. Sebagaimana kita boleh merasakan nikmat itu datang daripada-Nya, begitu juga yang perlu kita rasakan apabila ditimpa kesulitan. Semuanya itu adalah 'sentuhan' dari-Nya buat kita. Mereka yang sebegini keadaannya sangat hebat bahkan dikagumi oleh kekasih-Nya yang mulia Nabi Muhammad SAW. Nabi SAW bersabda dengan mafhumnya; dikagumi keadaan orang beriman itu apabila diberi nikmat dia bersyukur, apabila ditimpa musibah dia bersabar.

3. Istiqamah di dalam munajat dan ibadat. Tiada suatu pengaduan yang lebih sempurna dan melegakan melainkan alunan munajat seorang hamba kepada Allah. Munajat itu didengar oleh yang Maha Mendengar dan disambut dengan penuh kasih sayang. Cuma kita jangan terlalu gopoh. Allah maha bijaksana menentukan yang terbaik buat kita, bukan menurut permintaan kita tetapi mengikut kehendak-Nya. Mengadu kepada-Nya saat kesulitan sahaja adalah bukti lemahnya keyakinan kita kepada-Nya. Sebagai hamba, kita mesti meletakkan kekuatan sebenar adalah dari-Nya, dan pada diri kita adalah pinjaman yang sementara.

Justeru, bersangka baiklah kepada Allah nescaya anda akan bahagia untuk selamanya.

Di sini, dikongsikan pula nilai bersangka baik sesama makhluk. Latih diri kita untuk mengasihi bukan untuk membenci!

1. Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik daripadamu. Ucapkan dalam hatimu :

“Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi daripadaku."

2. Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :

“Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepada-Nya. Tentu anak ini jauh lebih baik daripadaku.”

3. Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):

“Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama daripadaku, tentu dia lebih baik daripadaku.”

4. Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :

“Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik daripadaku.”

5. Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :

“Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepada-Nya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik daripadaku.”

6. Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :

“Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin pada akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh."

Salam positif daripada Team Imtiyaz Training!

Haji Nor Azman bin Mohamad,
Master Trainer, Imtiyaz Training & Motivation.

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Imtiyaz Training | by TNB